Preparace hmyzu je postup, který používá
každý vážný zájemce o entomologii. Jejím smyslem je uchovat hmyz pro
sbírkové účely a vědecké zkoumání. Každý preparátor se vždy snaží,
aby se hmyz po preparaci od hmyzu živého nelišil a to velikostí, tvarem,
barvou, atd. Ono to vždy nejde. U hmyzu "tvrdého" (např.
u brouků) lze velmi dobrého výsledku preparace docílit bez vážných
problémů. Stačí jen srovnat nohy a tykadla a takovýto hmyz je po vyschnutí
od živého téměř k nerozeznání. Pochopitelně i zde jsou výjimky (např.
majky). Naproti tomu u hmyzu "měkkého" je velmi obtížné
zachovat vzhled hmyzu vypreparovaného tak, aby se živému co nejvíce
podobal. Troufám si říci, že je to jedna z nejobtížnějších věcí, s
nimiž entomolog přijde při své práci do kontaktu.
Strašilky jsou příkladem "měkkého" hmyzu. Chovám je už řadu
let. Vzhledem k tomu, že v poslední době je dostupné velké množství
jejich druhů, snažím se od každého druhu několik kusů vypreparovat,
obohatit si sbírku a uchovat je pro další studijní účely. Spíš bych
měl napsat, že se je celou řadu let snažím vypreparovat. Zkouším najít
nějaký universální postup, kterým by se těla strašilek dochovala v
ideální podobě. Proto se chci podělit o své zkušenosti
|
Postup:
1) Nebudu popisovat, jak by se měly rovnat končetiny
a tykadla. Myslím si totiž, že je to podružný problém, při němž záleží
na estetickém cítění člověka, ale také například na tom, aby se hmyz
ve finální fázi vešel do krabice (při velikosti některých druhů to
není samozřejmé).
2) Za podstatné považuji to, aby zůstal zachován tvar,
velikost, barva. Vždy to jde jen do určité míry a já po svých pokusech
a omylech postupuji několika způsoby, přičemž se rozhoduji, který
ze způsobů použiji podle dvou základních kritérií: velikosti a zbarvení.
- Hmyz je velký, silný, tmavě zbarvený (šedohnědý,
hnědý, hnědočerný): Strašilku rozstřihnu středem břišní strany
od konce prvního zadečkového článku až před dva poslední články
zadečku. Při takto dlouhém řezu se z těla dá snadněji vybrat veškerý
obsah. Pinzetu lze zasunout daleko do hrudi, uchopit do ní žaludek
a tahem zpět se vytáhne z těla celá trávicí trubice (od jícnu až
po konec střeva). Poté se odstraní rozmnožovací soustava, tuk, větší
část vzdušnic. Na špejli namotám vatu a tu namočím do octanu etylnatého
(popř. dietyléteru), zasunu ji co nejdále ve směru k hlavě a mírně
s ní pootáčím a postupně se dostanu zpět až ke konci zadečku. Na
vatu se přitom namotávají neodstraněné zbytky tělních soustav a
octanem se vnitřek těla odmastí. Navíc tato látka prolíná tkáněmi
i dále, kam se špejlí nelze dostat. Nyní již zbývá uvést strašilku
do původního stavu. Ulomím špejli, aby její délka dosahovala od
konce zadečku po hranici mezi středohrudí a zadohrudí. Opět ji celou
obalím vatou, ale nyní se snažím o množství takové, aby věrně vyplnilo
vzniklou dutinu v těle. Vatu opět namočím do octanu a zasunu do
hrudi a směrem od ní ke konci těla zatahuji přes ní okraje zadečkových
článků, které k vlhké vatě snadno přilnou a i po vyprchání dané
látky budou ve stále stejné poloze. Při pečlivé práci není pak řez
prakticky vidět. Špejli nechávám uvnitř z toho důvodu, že nedovoluje
zkracování a kroucení zadečku a mimo jiné značně usnadní ono vycpávání
zadečku. A již stačí jen umístit strašilku na špendlík. Ten zapichuji
do místa, kde končí v těle špejle, tedy v zadní části středohrudi.
- Hmyz je velký, silný, světlý (žlutohnědý, zelený):
Postup stejný jako v předchozím případě, ale vybrání těla a vytírání
vnitřku octanem musí být prováděno mnohem opatrněji a s větším citem,
protože snadno může dojít na některých místech k úplnému setření
barvy a takto vzniklá průhledná "okna" celou práci zkazí.
Slyšel jsem od kolegů, že lze tato místa dobarvit, ale to jsem nikdy
nedělal a nebudu to tudíž popisovat.
- Hmyz je malý, tenký, jemný: U takovéhoto
hmyzu, kdy přemýšlíme, zda si ještě troufneme otevírat zadeček a
kdy si přestáváme být jisti, že výsledek našeho snažení bude stát
za onu námahu, doporučuji velmi rychlé a snadné řešení, které má
celkem dobrý konečný efekt. Octan etylnatý natáhnu do injekční stříkačky,
jehlu vbodnu mezi první a druhý zadečkový článek (první srůstá se
zadohrudí), zasunu co nejdále k hlavě a po kapkách vstřikuji octan.
Po každé kapce jehlu povytáhnu o kousek zpět. Týmž vpichem opakuji
totéž ještě v opačném směru (od konce zadečku k hrudi). Na špendlík
nenapichuji ihned, ale takto chemicky ošetřenou strašilku nejprve
nechám chvíli osychat na savém papíru (rozhodně nepokládám na polystyren
a podobný materiál, který při styku s octanem zmizí a ani se s vámi
nerozloučí). Po oschnutí napíchnu na špendlík, srovnám tělní přívěsky
a pak nezbývá, než čekat patřičnou dobu, než hmyz vyschne a ztvrdne.
Na samý závěr přeji všem, kteří se o preparaci strašilek
pokusí, pevné nervy a hodně štěstí. I když budete preparovat několik
jedinců od stejného druhu "stejným způsobem", bude totiž
každý jedinec nakonec trochu jiný. Jeden bude "jako živý",
u druhého můžete nabýt dojmu, že máte nějaký nový druh.
Vaše zkušenosti a názory - v mnohém jistě odlišné - mi můžete zasílat
na můj e-mail.
Obsahově zpracoval Mgr.
Milan Perný
|